MENÜ NYIT
MENÜ ZÁR

Ünnepélyes alapkőletétel és Pálinka fesztivál

Az „Élő Vár Zemplénben” című projekt keretében megújításra váró Felsővár kivitelezési szerződésének megkötését követően 2014. október 4-én lezajlott az ünnepélyes alapkőletétel, melynek a várkápolna adott otthont. A projektnyitó rendezvény fontos mérföldkő a település életében, hiszen ezzel fizikailag is megkezdődtek a rekonstrukciós munkálatok, melyek az Új Széchenyi Terv Észak-magyarországi Operatív Programja keretében1.544.427.000 forint vissza nem térítendő támogatást kaptak.

Az ünnepélyes alapkőletételt Horváth Jenő Füzér Község Polgármester és Vida Márta Füzéri Várgondnokság Intézményvezetője nyitotta meg, majd köszöntőt mondott Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő. Ezt követően Dr. Ruszinkó Ádám turizmusért felelős helyettes államtitkár vette át a szót. Beszédében méltatta a település kitartó munkáját a projekt kapcsán, a régió egyik legfontosabb beruházásának nevezte a Vár megújulását és turisztikai célú hasznosítását, amely így javítja a térség versenyképességét és munkahelyeket teremt az itt élők számára. A köszöntők után Horváth Jenő polgármester és Dr. Ruszinkó Ádám turizmusért felelős helyettes államtitkár elhelyezték az időkapszulát és az alapkövet. Az elhelyezést dobpergés és ágyúszó kísérete. Az ünnepséget fogadás és az V. Zempléni Szabad Pálinka Nap követte.

Szakáli István Loránd hungarikumokért felelős helyettes államtitkár a füzéri vásártéren mondott beszédében méltatta a hazai pálinkafőzést, mely kultúránk részeként öregbíti a vidéki emberek tudását és természet iránti tiszteletét. A pálinkafőzés és fogyasztás mellett szerepet kaptak a hazai mesterségek is, a fesztivál részeként megrendezésre került vásáron kovácsok, fafaragók, szövők és kosárfonók portékái is megtekinthetők voltak. Míg a felnőtteknek a zenés-táncos produkciókkal kedveskedtek a szervezők, addig a gyerekek kézműves foglalkozásokon, gyermekelőadásokon, játékokon vehettek részt.