MENÜ NYIT
MENÜ ZÁR

Kétnapos rendezvényen mutatták be a Felsővár építési munkálatait és várható programkínálatát

Március 21-22-én két napos rendezvénysorozat keretében kerültek bemutatásra az „Élő Vár Zemplénben” projekt részeként megvalósuló Felsővár építési munkálatai és várható programkínálata. A rendezvényen számos, a projektben tevékenyen részt vevő szakember, valamint kutatók és művészettörténészek tartottak előadást az érdeklődők számára. A programsorozat március 21-én 14 órakor vette kezdetét és másnap 13 óráig tartott. A program házigazdája a Füzéri Várgondnokság volt.

A rendezvény Horváth Jenő polgármester köszöntőjével vette kezdetét, majd Rudolf Mihály DLA építész, a Hadas Építész Iroda vezetője tartott előadást a Füzéri Felső Vár képzelt múltja és jövője címmel. A tervrajzokkal és metszetekkel illusztrált beszámoló alkalmával az építész az eddig elvégzett feltárások sikeréről, az építési munkálatok előrehaladásáról, a vár jövőbeni kialakításáról, és annak hasznosításáról beszélt. Előadásában méltatta az előkészítésben és az eddigi végrehajtásban segédkező szakemberek munkáját, valamint reményét fejezte ki a további sikeres együttműködést illetően.

Várkonyi Gábor kultúr történész a Füzéri vár várható kiállítási programját ismertette a vendégekkel. Elképzelései szerint a rekonstrukció során megvalósuló kiállító terek és egységek kialakításával valamennyi korosztály számára jól interpretálható programkínálat jön létre, mely hűen megőrzi a vár egykori életének színtereit. Továbbá számos innovatív ötlet és modern technikai berendezés használata segíti majd a látogatói élmény kialakulását.

Dr. Tóth Judit koronakutató a történeti alkotmány – Szent Korona tan címmel tartott előadásában a magyar korona eredetéről, az évszázadok alatt megtett viszontagságos útjáról, annak füzéri tartózkodásáról beszélt. Majd javaslattétel következett a Tárházban kialakítandó koronaőrzési emlékhely kiállítási egységről, mely az ország három részre szakadását fogja elmesélni a látogatók számára. Az ezt követő vacsora alkalmat biztosított a kötetlen beszélgetésre, ötlet cserére.

A másnapi programkínálat az „Élő vár Zemplénben” című projekt elemeinek ismertetésével – Tájház, Kézművesház, Füzér Felsővár – kezdődött, majd a vendégek ellátogattak a fejlesztés színhelyére, a füzéri Felsővárba. A konferencia közös ebéddel, majd kerekasztal beszélgetéssel zárult.

A füzéri Felső vár kiállítási koncepciója

A Füzéri felsővár kiállítása két meghatározó elemre támaszkodik. Az első az inventáriumok alapján rekonstruált belső tér és berendezés, a második a tartalmat hordozó filmfelvételek. A kiállításban nagyon minimális írott szöveget helyezünk el, a kiállítás ismeretterjesztő, a kort megidéző, eseményeket, történelmi személyeket bemutató információi a tervek szerint online felületeken (QR), képernyőkön illetve egyéb vetítőfelületeken fognak futni.

Filmes projekt 1.: Egyedi, eddig még csak a Petőfi Irodalmi Múzeumban alkalmazott ember-alakú vetítőfelületen fog megjelenni a „várnagy“, aki bizonyos értelemben digitális kiállítás vezetőként fogja végigkísérni a látogatót. A kiállítási forgatókönyvben meghatározott helyeken (5+2 megjelenés, enteriőr és tematikához kapcsolt) fogja várni a látogatót, mozgásérzékelővel összekötött „smart“ technológiával felszerelve. A „várnagy“ akkor aktiválódik, amikor a látogató a hatókörébe lép, a rendszer az első látogatót érzékeli és a program addig fut, amíg a teremben látogató tartózkodik. A „várnagy“ a vár és a birtokosok történetét, az adott helyiséggel kapcsolatos információkat, illetve történeti anekdotákat fog megosztani a látogatókkal.

Felvétele bluebox technológiával, az adott helységhez vagy tematikához illeszkedő jelmezben szereplő színésszel történik. A szövege külön forgatókönyv alapján kerül megírásra. Körültekintő utómunkát kíván. A „várnagy“ kiválasztása fontos, mert a szereplő színész később Füzér arca is lehet, ezzel marketing célokat is szolgál. Alaphelyzetben magyar nyelvű, de program bármikor kiegészíthető idegen nyelvű szinkronnal, amit vezetett külföldi csoportok számára lehet aktiválni. A nem csoportos külföldi látogatók a szövegkönyvet sokszorosított példányban megkaphatják, illetve a szinkronizált változatot letölthetik a kiállítás hotspot-jairól.

A szinkron, illetve a „várnagy“ alakjának megvalósítása a rendelkezésre álló összegtől függ, bizonyos elemeket pl. jelmezek, szinkron el lehet hagyni, de ez a jövőbeni hatékonyságot csökkenti.

Filmes projekt 2.: A füzéri vár és a várat leghosszabb ideig birtokló család, a Perényi család történetét hosszabb lélegzetű, játékfilmes eszközökkel kiegészített (dramatizált jelenetek, korhű környezet, jelmezek, berendezés stb.) ismeretterjesztő film elkészítése. A film Perényi Péter koronaőr és családjának az életén keresztül mutatja be a Mohács-utáni magyar történelmet. Izgalmas, kevésbé ismert epizódok helyezik új megvilágításba a már eddig ismert történelmi toposzokat. Eredeti helyszíneken (Sárospatak, Siklós és Füzér környéke) felvett film egészben, és részleteiben is meg fog jelenni a kiállítási vetítőfelületeken. Elsődleges célja a pinceszinten megvalósuló vetítő tartalmának az elkészítése. De a lehetőségekhez képest online felületeken is megjelenhetnek a film egyedi részletei, sőt az egységes kulturális arculat megjelenésének érdekében a marketing elemeket is a filmes látványvilághoz kell illeszteni.