MENÜ NYIT
MENÜ ZÁR

Élő Vár Zemplénben

Egyedülálló történelmi rekonstrukciós munka terepe a kevés, különleges építészeti emlékek őrzőjeként megmaradt magyarországi várak egyike, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Füzér.

2015 végére rekonstruálják a várkomplexum épületét annak érdekében, hogy az oda látogatók maguk is a vár életének részeként érezhessék magukat.

A környezetéből magasra meredő hegyről a zempléni táj fölött őrködő vár igazi kuriózumokkal repíti vissza az időben az idelátogatókat.

A turisztikai fejlesztés célja, hogy Füzér vára – a 16–17. századból fennmaradt gazdag tudásanyag felhasználásával – méltó bemutatóhelye legyen a hazai történelem eme igen sokrétű periódusának, a benne élők mindennapjainak és a kor szokásainak. Ezt korhű építészeti megoldásokkal, a fennmaradt leltári feljegyzések alapján elkészített belső berendezéssel, valamint a századot megidéző, funkciónak megfelelő kézműves mesterségek bemutatásával kívánjuk elérni.

A beruházás során a vár visszanyeri középkori fényét, megújul a palotaszárny és a várkápolna, valamint az alsóbástya épületrésze, amelyek bejárása színes, izgalmas programot garantál a családok és az iskolás gyerekek számára.

A beruházást követően interaktív kiállításon keresztül ismerkedhetnek meg a látogatók a kincstárral, várlakók 16–17. századi hétköznapjaival, a vár építéstörténetével, a Magyar Szent Korona őrzésének körülményeivel.

A település komplex szolgáltatáscsomagot nyújt vendégeinek, akiket a várhoz kapcsolódó látogatóközpont, tájház és kézműves ház is vár, valamint megcsodálhatják az egyik legszebb magyarországi, falusi református templomot, kirándulásokat tehetnek a leghíresebb túraútvonalakon, felkapaszkodhatnak a Nagy-Milicre, ahonnan csodálatos panoráma nyílik Zemplénre és a Kárpátok vonulataira egyaránt.